Syksyn inspiroivin taidenäyttely!

Jokaiselle on tärkeää ottaa joskus omaa aikaa ja tehdä itsensä kanssa ”taiteilijatreffit.” Opin termin Julia Cameronin Tie Luovuuteen-kirjasta. Siinä kerrotaan, miten taiteilijasieluamme pitää ruokkia ja herätellä erilaisilla virikkeillä, kuten lukemalla, käymällä taidenäyttelyissä, jne. No, tämä näyttely on syksyn ja talven must see. Tähän kannattaa löytää kalenterista edes se extratunti.

Helsingin taidemuseon vuosi todellakin huipentuu japanilaisen Yayoi Kusaman (s. 1929) takautuvaan näyttelyyn. Näyttely koostuu taiteilijan merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja installaatioita.
In Infinity on ensimmäinen suuri retrospektiivinen katsaus Suomessa Kusaman taiteeseen. Näyttely kattaa taiteilijan uran varhaiselta 1950-luvulta nykypäivään.

Suositten näyttelyä kaikille: Se sopii myös pikkulapsille. Tänäänkin moni lapsi sai kenties elämänmittaisen elämyksen ihastellessaan Kusaman värikkäitä installaatioita, kuten peilihuonetta värikkäine palloineen.  Niissä peilit ja vesi heijastavat loputtomasti pilkkuja, värejä, kurpitsoja tai palloja. Myös katsoja itse sulautuu osaksi muotojen ja värien loputonta toistoa. Elämys on epätodellinen ja juovuttava.

Surullista, että taide, joka antaa meille katsojille niin paljon voimaa ja inspiraatiota, kumpuaa usein kovin synkistä sieluista. Kusaman tapauksessa hän on kärsinyt koko ikänsä hallusinaatioista ja paniikkitiloista ja asuu tälläkin hetkellä Tokion psykiatrisessa sairaalassa.

Yli 200 teoksen näyttelykokonaisuus koostuu maalauksista, piirustuksista, veistoksista, videoista ja tilallisista installaatioista sekä performansseihin liittyvistä materiaaleista. In Infinity valottaa myös Kusaman suhdetta muotiin ja designiin. Hän on suunnitellut niin Louis Vuittonille kuin Issey Miyakellekin.

Kurpitsat ovat yksi Kusaman tavaramerkeistä.

Taiteilija 60-luvulla.  Hän on usein omien teostensa mallina. Kaunis, vahva nainen.
 87-vuotiaalla Kusamalla on tekeillä olevassa Ikuinen sieluni -maalaussarjassa 500 teosta, mutta hän uskoo niitä syntyvän vielä tuhat tai kaksituhatta. Yksi hänen tärkeimmistä teemoistaan on itsensä häivyttäminen pilkuttamalla.

Kusama on ainutlaatuinen taiteilijapersoona, joka on yli kuudenkymmenen vuoden ajan tuonut nykytaiteeseen jatkuvasti jotakin uutta. Häntä on kutsuttu käsitetaiteilijaksi, minimalistiksi, surrealistiksi, pop-taiteilijaksi ja feministitaiteilijaksi. Hänen tuotantonsa kattaa melkeinpä jokaisen kuvataiteen tekniikan ja lajin piirtämisestä maalaamiseen ja kuvanveistoon, tilataiteeseen, performanssiin ja happeningeihin.

Sisäinen todellisuus, hallusinaatiot, pelot ja pakkomielteet ovat Kusaman taiteen lähtökohtia. Keskeistä hänen taiteessaan on äärettömyys, toisto ja halu sulautua maailmaan.

Pilkutus tulee hänen lapsuudestaan asti kokemistaan toistuvista näköharhoista, joissa maailma näyttäytyy pilkkujen ja toistuvien kuvioiden peittämänä, ikään kuin äärettömänä tähtitaivaana. Taiteesta tuli Kusamalle keino antaa muoto näille sisäisille maisemille.

Taiteilija itse,tai ainakin vahanukkeversio hänestä. ”Sydämeni on täynnä ihmetystä kun mietin, miten upea tästä hienosta näyttelystä tulee. Rakkaat kauniin Helsingin asukkaat, pyydän, että päästätte taiteen voiman elämäänne ja olette ikuisesti kiitollisia maailmankaikkeudelle. Haluan omistaa tämän rakkauden ja rauhan viestin kaukaa Japanista rakkaille helsinkiläisilleni.” -Yayoi Kusama. Lähde:  HAM-kotisivut.

Arvostan suuresti kommenttiasi!