Kuukauden kirja: Nasima!

Luin viime viikolla Nasima Razmyarin uutuuskirjan Nasima(Raila Kinnunen/Tammi), jossa hän kertoo tarinansa. Kirja oli todella vaikuttava ja ahminkin sen ensi-istumalta. Peilaan lukemaani myös omaan lapsuuteeni, sillä voisin itse olla hänen tilanteessaan, jos olisin esimerkiksi lähtenyt isäni kotimaahan Algeriaan lapsena. Suomi ja turvallinen kotimaa eivät ole itsestäänselvyyksiä, eikä kenenkään pitäisi joutua pakenemaan omasta maastaan.

Nasima sanoo kirjan esipuheessa, ettei voisi kirjoittaa vielä alle kolmikymppisenä elämäkertaa, minkä allekirjoitan, vaikka hän onkin ikäisekseen paljon kokenut. Hän haluaa puhua kirjan kautta lukijalle ja haastaa tämän ajattelemaan tämän hetkistä Suomea ja maailmaa. Hän antaa kirjan avulla myös äänen maahanmuuttajille ja naisille, mikä on hieno juttu. Miettikää mikä kauhea maa Afganistan on:  Naiset eivät saa käydä koulussa tai töissä, vaan heidän pitää käyttää kasvot peittävää huivia. Ulkona he saivat liikkua ainoastaan aviomiehensä, isänsä tai veljensä kanssa. Naisten asema Afganistanissa on yleisestikin ottaen maailman huonoimpia. Afganistanilaisen naisten oikeuksia edistävän kansalaisjärjestön edustajan Afifa Azizin mukaan yli 87 prosenttia afgaaninaisista ja -tytöistä joutuu väkivallan kohteeksi elämänsä aikana. Naisten turvallisuuden takaaminen kaikilla elämän osa-alueilla olisi siis olennaista koko Afganistanin tulevaisuuden kannalta. Naisten olisi päästävä mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, jotta maahan voidaan taata kestävä rauha. Mutta toteutuuko tämä visio koskaan? Toivottavasti.

Teen Nasimasta jutun Iltalehteen, joka ilmestynee ensi viikonloppuna.

Pähkinänkuoressa:

Nasima Razmyar oli viisivuotias, kun hänen perheensä muutti Kabulista Moskovaan isän suurlähettiläspestin takia, kahdeksan vanha kun he saapuivat Suomeen. Nasimalle Suomi oli maailman paras maa, turvallinen ja koulutusjärjestelmältään loistava. Vaikka uudistusmielisen Afganistanin kärkihahmoihin kuulunut isä ja journalistina toiminut äiti eivät oikein löytäneet jalansijaa ja työtä turvapaikkamaassaan Suomessa, kaikki tuntui menevän parempaan suuntaan, myös maahanmuuttajien kotouttamisessa.

– Muistan lentokentän tyhjän aulan, nälän ja vastassa
olleet poliisit. Ei ollut mikään lottovoitto päästä Rovaniemen
vastaanottokeskukseen Moskovan prameuden jälkeen. Mutta oli pakko lähteä, tänne
me päädyttiin, ja henki säilyi.  Minulle
ja veljelleni oli lottovoitto käydä suomalainen koulu ja kasvaa tasa-arvoisessa
maassa, jossa ajatellaan, että yhteiskunta ei pärjää vain puolella väellä, tarvitaan
sekä miehiä että naisia. Ote kirjasta.

Rahaa oli vähän, rakkautta paljon. Islaminuskoinen isä kannusti tytärtään rikkomaan rajoja ja ennakkoluuloja, ja niin Nasima totisesti tekikin. Hän meni töihin maahanmuuttajajärjestöihin, valittiin Vuoden Pakolaisnaiseksi, tanssi itsensä ihmisten sydämiin Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmassa ja hakeutui politiikkaan sosiaalidemokraattien riveihin. Hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 2015 juuri samoihin aikoihin, kun Suomen rajat tukkeutuivat turvapaikanhakijoiden virrasta, rasismi roihahti ja vihapuhe yltyi.

Ensimmäisen kerran viha ja ennakkoluulot ryöppysivät myös Nasima Razmyarin päälle, lähes 25 vuoden Suomessa asumisen jälkeen. Se pysäytti, sai tuntemaan voimattomuutta uudessa kansanedustajan asemassakin. Miten tässä tilanteessa voisi tehdä hyvää, parantaa maailmaa, onko parlamentti siihen paras paikka – voisiko esimerkiksi järjestömaailmassa tai kansainvälisissä tehtävissä vaikuttaa enemmän ja selkeämmin päämäärin? Nasima Razmyar jäi äitiyslomalle, kun eduskunta aloitti kesälomansa 2016. Poikalapsi syntyi elokuussa. Nasiman ainutlaatuinen tarina ja pohdiskelut ilmestyvät kirjana alkuvuodesta 2017, jolloin on myös aika palata Arkadianmäelle.


Kannattaa lukea. Itse ahmin kauniisti kirjoitetun teoksen siltä istumalta. Kirja ilmestyy virallisesti ensi viikolla.

Nasima on nyt puolivuotiaan Jonaksen äiti. – Lapsen kanssa oleminen on tehnyt minulle todella hyvää ja laittanut asiat tärkeysjärjestykseen. 

Vastaa