Eroon muovi- ja paperipusseista: One bag habit -kampanja!

Kumpaa sinä käytät? Minä yritän muistaa aina kantaa kangaspussia mukana, mutta myönnän välillä sortuvani varsinkin ex-temporekauppavisiiteillä muovi- tai paperikassiin. Koska jossainhan ne ostokset on kotiin kannettava. Pitänee laittaa yksi kierrätyskassi kaikkiin laukkuihin ja talvitakkien taskuun, että se on AINA mukana.

Tiesitkö? On todellinen haaste vähentää kaikenlaisten ostoskassien kulutusta; sekä muovi että paperikasseilla on negatiivinen vaikutus ilmastoon. Jopa kierrätysmateriaaleista valmistetut kassit tarvitsevat paljon energiaa tuotantoonsa, kuljetukseen ja kierrätykseen. Muovipussin hajoaminen luonnossa kestää 400 vuotta. Siinä ajassa se hajoaa pieniin osiin ja siitä tulee haitallinen
osa eläinten ja ihmisten ruokaketjua.

Puuvillakassit vaativat myös resursseja, etenkin viljelysvaiheessa, mutta niitä täytyy käyttää 130-400 kertaa, jotta niiden ympäristövaikutus olisi sama kuin muovipusseilla. Me tarvitsemme yksinkertaisesti vähemmän kasseja, ja meidän tulee käyttää enemmän niitä, joita meillä jo on. Parasta on siis ottaa kotoa mukaansa kassin eikä osta uutta, silloin säästyvät sekä maapallon resurssit että omat varat.

Kyse on siitä, millaisen maailman haluamme jättää lapsillemme.

Kauniin kestokassin voit tilata vaikka täältä:

Ensi viikolla lanseerataan One Bag Habit -aloite, jonka tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä ja ensimmäisinä yrityksinä siihen ovat liittyneet Gina Tricot ja Nilson Group.
Aloite on saanut asiakkailta hyvin positiivisen vastaanoton, ja jo
nyt voidaan huomata muovikassien käytön selkeä vähentyminen.

Jäsenyritykset sitoutuvat veloittamaan maksun kaikista ostoskasseista ja lahjoittamaan niistä kertyvän ylijäämän kohteisiin, jotka edistävät kestävää kehitystä. Aloite on vastaus EU-direktiiviin koskien muovikassien vähentämistä. 

Jäsenyritykset tarjoavat asiakkaille ostoskasseja, jotka on valmistettu ekologisista materiaaleista ja jotka ovat kierrätettäviä. Jäsenyritykset päättävät itse, mihin kohteeseen ylijäämä lahjoitetaan, ja he raportoivat tästä vuosittain omilla kotisivuillaan ja / tai vuosikertomuksessaan.

– Meidän kaikkien yhteisenä tavoitteena on siirtyä kohti entistä ekologisempaa ostoskassikulutusta,koska muovikassien käytön vähenemisellä on tärkeä vaikutus ympäristöön. Yhdessä me todella voimme tehdä suuren vaikutuksen ja haluammekin kutsua nyt lisää yrityksiä liittymään aloitteeseen, sanovat kaikki ketjut yhteisessä lausunnossaan.

Suomessa aloite on toteutettu yhteistyössä Muotikaupan Liiton kanssa. Keep up the good work!

4 Comments

 1. Noora / KIDULT
  tammikuu 25, 2018 / 12:49 pm

  Huikea uutinen! Mä suorastaan kartan muovikasseja nykyään ja usein jopa pyydän myyjältä etten tarvitse muovikassia ostoksilleni. Ei tuskin koko maapalloa pelasta, mutta jotain pientä hyvää edes :-)https://tthekidult.blogspot.fi/

  • Mia Malmi
   tammikuu 25, 2018 / 12:51 pm

   Juuri näin! Hyvin toimittu sulta! Pieni askel kerrallaan…:)

 2. Tähtijoukko
  tammikuu 25, 2018 / 1:06 pm

  Tämä oli ihan mahtava postaus ja niin helppo tapa jokaisen elää hitusen ekommin! 🙂

  • Mia Malmi
   tammikuu 25, 2018 / 1:27 pm

   Kiitos, pienestä se lähtee!

Vastaa