Sephora Lindsayn afrikkalaiset reseptit!

”Koko suku syö saman pöydän ääressä” – Miss Helsinki Sephora Lindsay, 20. Kaikki kuvat Nikita Tikka.

Muutin Suomeen 6 -vuotiaana enoni ja hänen perheensä kanssa, ennen sitä asuin Kongossa, Angolassa sekä Etelä-Afrikassa. Asuin Turussa 11 vuotiaaksi asti ja sieltä muutin sitten Helsinkiin. 14 -vuotiaana minut huostaanotettiin ja 18 -vuotiaana pääsin muuttamaan omilleni. Minut hyvin tuntevat, tietävät kuinka usein muutan vaivatta paikasta toiseen ilman pelkoa ja se saattaa johtua siitä, että pienestä asti tämä ollut minulle niin sanotusti arkea. Puhun Kongon pääkieltä lingalaa. Puhun myös ranskaa ja ymmärrän portugalia jonkin verran. Lisäksi puhun englantia ja suomea. Ruotsi on siinä ja siinä.

Sephora ja kasvattiäiti Elisabeth.

Suomessa kaikki oli outoa: kylmyys, harmaus ja eritoten ruoka. Mutta olin turvassa ja se oli ihanaa. Kouluruokaan oli totuttelemista. Se oli enimmäkseen pahaa ja mautonta. Pikkuhiljaa opin tykkäämään erityisesti uunimakkarasta ja perunamuusista. Kaalilaatikkoa en voinut sietää. Kasvattiäitini on ammatiltaan kokki ja hän osaa valmistaa lanttulaatikon ja porkkanalaatikon omalla tyylillään alusta loppuun saakka itse. Joulupöydässä syömme kinkkua, kalkkunaa tai lammasta. Hän tekee muutenkin suomalaista ruokaa afrikkalaisella twistillä. 

Afrikassa on kunnia-asia, että ruokaperinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle, äideiltä tyttärille. Nykyään myös poikia opetetaan kokkaamaan, vaikka se kulttuurissamme perinteisesti onkin naisten hommaa. Mummillani oli oma puutarha, jossa hän viljeli kaikkea tomaateista bataattiin. Kaikki mitä hän ruuanlaitossa käytti, oli tuoretta lähiruokaa. Jokaisella heimolla on omat lempiruokansa. Vaikka ruokalaji olisi sama, jokainen tekee sen omalla tavallaan. Reseptit ovat päässä, niitä ei lueta kirjoista. Siksikin on tärkeää siirtää tieto sukupolvelta toiselle.

Juhlissa kokkaamme isäni heimon lempiruokia, joita ovat esimerkiksi keitetty kova kana, madesu, eli tomaattinen papupata, pondu-niminen kasvishöystö sekä mannalisäke fufu. Jälkiruokia emme oikeastaan harrasta ollenkaan. Jos tekee mieli makeaa, niin leivomme munkintapaisia Mikate-leivoksia. Niitä teemme joskus juhliin, joskus muuten vain.

Kongossa on upea värikäs luonto, kulttuuri ja ihmiset. Köyhyys ja kurjuus sekä turvattomuus kuitenkin ovat aina läsnä. En ole käynyt siellä lähtöni jälkeen. Joskus mietin, millaista olisi, jos meillä ei olisi ollut mahdollisuutta paeta Kongon levottomuuksia Suomeen: oma kohtalonkin voisi olla kokonaan toinen.

Papupata Madesu 

1-2 sipulia
1 prk tomaattimurskaa
Öljyä
Oman maun mukainen liemikuutio
Kuivat mausteet esim. valkosipulijauhe ja paprikajauhe. 

Ota pavut pois pussistaan ja laita veteen, jotta kaikki kuona-aineet lähtevät. 
Papuja kannattaa liottaa vedessä yön yli, mutta tunnin liotus on minimi.
Huuhdo pavut ja laita kattilaan uuteen veteen kiehumaan niin kauan, että ne pehmentyvät vähän. Lisää keitinvettä tarpeen mukaan.
Papujen pehmentyessä tee kastike. 
Pilko sipulia todella pieneksi ja paista se kullanruskeaksi.
Lisää tomaattimurska. Tomaattimurskaa paistetaan niin kauan, että väkevyys lähtee pois. Lisää vettä, ettei soosi pala pohjaan. 
Lisätään loput mausteet ja maistele löytääksesi oikean maun.
Lisää soosi kattilaan papujen joukkoon ja anna kypsyä.

Kasvishöystö Pondu

1 Purjo
1 Kesäkurpitsa 
1 Munakoiso
1 Sipuli 
1 Paprika
1 Kasvisliemikuutio
Suola 
Palmuöljy
Vesi 

Leikkaa sipuli ja kasvikset pieniksi.  Kaada kasvikset, mausteet, kasvisliemikuutio sekä suola kattilaan. Anna kypsyä noin 5 min. 
Sekoita ja laita joukkoon loraus palmuöljyä.
Anna kiehua niin kauan, että on kypsää.  Hauduta kattilassa niin kauan, että pondu vaihtaa väriä ja on pehmeä. 


Fufu (Manna) 

Kiehauta vesi.
Lisää mannaa pikkuhiljaa ja samaan aikaan koko ajan vatkaten. 
Tätä tehdään niin kauan, että seos alkaa muuttua kiinteäksi. Tässä välissä voi lisätä perunajauhoja. Jotkut tykkäävät kovasta lopputuloksesta ja toiset pehmeästä.

Arvostan suuresti kommenttiasi!