5 asiaa, jotka tapahtuivat, kun lakkasin juomasta maitoa!

Parjattu, kiistanalainen maito. Mistähän muusta ruoka-aineesta on ollut viime vuosina yhtä paljon vääntöä? Jotkut yhä vannovat maidon nimeen, mutta edes kaikki ravitsemuksen asiantuntijat eivät enää suosittele maidon juomista. Ruotsalaistutkijoilta tuli alkuvuodesta jopa väite, että maito lisäisi ennenaikaisen kuoleman riskiä. Maito on toki hyvä eri ravintoaineiden lähde, koska siinä on proteiinia, B12-vitamiinia, kalkkia, D-vitamiinia ja jodia. Maito kasvattaa myös jossain määrin luumassaa, varsinkin nuorilla ja lapsilla, mutta aikuisille asiantuntijat eivät maitoa enää juurikaan suosittele.

Mihin siis pitäisi uskoa?

Ja mitä tapahtuu, jos lakkaa juomasta maitoa? En ole koskaan ollut maidon ystävä, en edes lapsena. Kun sairastuin laktoosi-intoleranssiin, vähensin maidon käytön minimiin. Viime vuosina tulleet korvaavat valmisteet ovat taanneet sen, ettei maitoa enää tarvitse käyttää ollenkaan.

Olen nyt ollut kokonaan juomatta maitoa viisi vuotta. Nämä asiat itselleni ovat tapahtuneet:

1. Vatsavaivat hellittivät

Jos vatsa vaivaa, et ehkä laillani kestä maidon sokeria eli laktoosia. Laktoosi voi aiheuttaa tukalan olon myös silloin, jos kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, sillä se on niin sanottu huonosti sulava eli FODMAP-hiilihydraatti. FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa kiusallisia ja kivuliaitakin suolisto-oireita sekä turvotusta.

2. Astmani helpottui

Maitotuotteet lisäävät liman erityistä hengitysteissä. Koska kärsin kroonisesta astmasta, käytän jatkuvasti lääkkeitä. Maitoa juodessa oloni oli jatkuvasti tukkoinen ja joskus sain maidosta jopa astmakohtauksia. Kun jätin maidon pois ruokavaliosta en ole tarvinnut enää kohtauslääkettä kuin satunnaisesti.

3. Vitamiinien saanti väheni – hetkellisesti

Vitamiineissa ja hivenaineissa on maidon tärkein ravitsemuksellinen anti. Jos korvaa maidon kasvipohjaisella juomalla, kuten soija/kauramaidolla, voi saada entiseen malliin D-vitamiinia ja kalsiumia. Kaikissa kasvipohjaisissa maidoissa ei näitä lisäyksiä kuitenkaan ole. D-vitamiinia kannattaa silloin ottaa purkista. Näin teen itse. Syön myös paljon kasvikunnan tuotteita, pähkinöitä sekä siemeniä. D-vitamiinia ja kalsiumia tarvitaan muun muassa luuston hyvinvointiin. D-vitamiinia lisätään moneen kasvimaitotuotteeseen ja margariiniin, mutta vähintään talvikuukausina olisi tärkeä ottaa myös D-vitamiinilisä. D3-vitamiini (kolekalsiferoli) on lähes aina eläinperäinen, tavallisesti lampaan villarasvasta (lanoliinista) eristetty, ellei muuta ole mainittu. 

Terveen aikuisen olisi hyvä saada ainakin 800 milligrammaa kalsiumia päivässä. Kalkin riittävä saanti on tärkeää ennen kaikkea luun mineraalipitoisuuden takia. Kalsium toimii luuston rakennusaineena sekä osallistuu hermoston toimintaan ja lihasten supistumiseen.
4. Ihoni kirkastui

Maitotuotteiden pois jättäminen voi rauhoittaa ihoa. Itselläni on aina ollut hyvä iho, enkä ole kärsinyt nuorempanakaan esimerkiksi aknesta. Huomasin kuitenkin, että ihon sävy kirkastui huomattavasti ja turvotus sekä pienet epätasaisuudet vähenivät, kun jätin maitotuotteet pois ruokavaliosta.
5. Rauta-arvoni paranivat

Olen aina ollut taipuvainen anemiaan. Teen töitä, että saisin rauta-arvoni pidettyä viitearvoissa. Runsas maitovalmisteiden käyttö eli käytännössä kalsiumin saanti voi estää raudan imeytymistä. Myös kestävyysliikunta ja kuukautiset huventavat rautavarastoja. Mutta hemoglobiinini on siis kivunnut parempiin lukemiin maidon poisjättämisen myöstä.

Millä sitten korvasin maidon? Kahvin kanssa juon kauramaitoa. Jugurttituotteet korvaan herkullisilla kauravalmisteilla, joita nykyään on saatavilla sangen ihastuttava määrä jopa kotimaista tuotantoa. Syön äärimmäisen vähän juustoja, joten oikeastaan  kalsiumin otan lähinnä kasviksista, tofusta ja soijasta. Soija-, kaura- ja riisimaito sisältävät yleensä saman määrän kalsiumia kuin tavallinen lehmänmaito. Monissa mehuissa ja kivennäisvesissä on myös lisättyä kalsiumia. Paljon kalsiumia sisältävät esimerkiksi lehti- ja parsakaali sekä valkoiset ja punaiset pavut, jotka kaikki ovat superherkullisia. Murskatut seesaminsiemenetkin sisältävät runsaasti kalsiumia. Ja kuten aiemmin mainitsinkin, syön kalsiumia suoraan purkista kilpirauhasen poiston jälkeisen kalkkivajeen takia. 

Millaisia kokemuksia sinulla on maidonjuonnin vähentämisestä/lopettamisesta?

Jopa mieheni myöntää nykyisin, että kauramaito(ainakin kahvin kanssa it is! Kuva: Oatly

Kotimainen Kaslink Aito Kauravälipala on suursuokkini. Niin hyvää! Kuva:Kaslink.

11 Comments

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi
  huhtikuu 10, 2018 / 11:21 am

  Itse käytän hyvin vaihtelevasti maitovalmisteita, päivittäin kahvimaito on käytössä, mutta useina päivinä se jää siihen – pitääkin tarkistaa kalsiumin saantini..

  • Mia Malmi
   huhtikuu 10, 2018 / 3:08 pm

   Joo, se kannattaa tosiaan tsekata mielummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Osteoporoosi ei ole leikin asia, tiedän sen kantapään kautta.

 2. isivuosi
  huhtikuu 10, 2018 / 2:51 pm

  Meillä ei juuri maitoa juoda. Juustoa menee samoin kermarahkaa ja jugurttia.Muuten mennään kauramaidolla.

  • Mia Malmi
   huhtikuu 10, 2018 / 3:10 pm

   Varsinkin lapset tykkäävät ihan perinteisistä jugurteista ja rahkoista. Mutta onneksi nykyään on hyviä soija- ja kauravaihtoehtoja niille, jotka maitoa syystä tai toisesta eivät pysty syömään.

 3. Elina // Vauhtihirmun elämää
  huhtikuu 10, 2018 / 4:41 pm

  Itse olen nyt pari viikkoa ollut todella vähällä maidolla; lähinnä suosikkileivässäni on ainoat maidot tainneet olla. Ja kerran sorruin suklaapatukkaan. Mutta kyllä vatsa heti huusi "Mitä mahdoit taas ajatella?!" Vatsakivut vähenivät hurjasti, kun maito jäi liki kokonaan 🙂 Ja kyllä saa jäädäkin, koska se kurja olo muistuttaa kummasti ettei kannata..

  • Mia Malmi
   huhtikuu 11, 2018 / 12:04 pm

   Tuo suklaa on kyllä paha rasti…vaikea joskus vastustaa hyvää maitosuklaata. Onneksi on sillekin nykyisin hyviä vaihtoehtoja mm.Goodion raakasuklaat ja Ichocin vegaanisuklaat.

 4. Melissa L
  huhtikuu 11, 2018 / 4:32 am

  Itsellä parani iho, vatsavaivat, vitamiinivarastojen paraneminen kun lopetin soijaa sisältävien tuotteiden käytön (ja tietenkin soijan). Refluxi on paremmassa hallinnassa ja tulehdustilat ruokatorvessa, vatsalaukussa ja suolessa on hallinnassa. Maito ei ole aiheuttanut meillä mitään. Myös poikien allergia ja astma on paremmassa hoidossa nyt kun soija on kokonaan poissa.

  • Mia Malmi
   huhtikuu 11, 2018 / 12:00 pm

   Mielenkiintoista, että soija vaikuttaa noin! Pitääpä välttää sitä siis. Itselläkin ollut astman lisäksi refluksivaivaa ja tosiaan käytän kauratuotteita, eli en juo soijamaitoa muutenkaan ensisijaisena "maidonkorvikkeena."

 5. Tiia / Littlebigthings
  huhtikuu 11, 2018 / 11:49 am

  Itellä menossa eka viikko ikaffella kahvimaitona ja tälle tielle taidan jäädä 🙂

  • Mia Malmi
   huhtikuu 11, 2018 / 11:57 am

   Kiva kuulla! 🙂

 6. Aliisa
  huhtikuu 12, 2018 / 2:52 pm

  En jättänyt maitoa tai maitotuotteita täysin, mutta rasvattomien halpismaitojen vähentäminen/poisjättö vähensi iho-ongelmia. Jogurtit, rahkat ja kovat juustot ovat käytössä, mutta esimerkiksi kermapohjaisia elintarvikkeita en käytä lainkaan kuin pakon edestä, eli jos olen kyläilemässä tms., nälkäinen ja kermaan tehty ruoka on ainoa vaihtoehto. Vatsani tosin haluaa yleensä käydä kanssani vakavan keskustelun tämän jälkeen 😀 Eräänlaisena ihmiskokeena käytin treenijuomassa muutaman viikon ajan "tavallista" rasvatonta maitoa, mutta sitten vatsa-ja iho-oireet palasivat, joten päätinpä taas vähentää. Pieni määrä "tavallista" maitoa saa pysyä jotta sietykyky pysyisi. Noita kasvimaitoja kun ei joka paikassa ole tarjolla, enkä ole vieläkään oppinut juomaan kahviani mustana 😀

Vastaa