Keväisen parsarisoton ohje!

Rakastan parsaa. Rrrrrakastan! Nyt on parsa-aika ja söin lauantaina ystävän luona fantastista parsarisottoa. Parsa on varsinainen terveyspommi, joten sitä kannattaa syödä siinäkin mielessä. Se on yksi ravinnepitoisimmista kasviksista ja esimerkiksi kasvikunnan paras foolihapon lähde. Parsa on myös hyvin vähäkalorista – yhdessä versossa on alle 17 kJ ja sadassa grammassa vain n. 65 kJ energiaa. Parsassa ei ole rasvaa eikä kolesterolia ja vain vähän natriumia. Parsassa on runsaasti kaliumia ja ravintokuitua. Lisäksi se sisältää rutiinia eli P-vitamiinia, joka vahvistaa verisuonten seinämiä.

Omasta mielestäni parsa on parasta paistettuna.

Parsaa on ennen vanhaan käytetty myös lääkekasvina. Parsaa on käytetty jo hyvin varhain ravintokasvina sen hienon maun ja diureettisten ominaisuuksien vuoksi. Parsa mainitaan maailman vanhimmassa tunnetussa keittokirjassa, Apiciuksen teoksessa De re coquinaria 200-luvulta. Vähän nippelitietoa, olkaa hyvät.

Jaan toistaiseksi parhaan tietämäni parsarisoton reseptin. Hyviä kokkailuita!

PARAS PARSARISOTTO

Ainekset

500 g vihreää parsaa

vettä

suolaa

2  salottisipulia

voita tai oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

1 dl valkoviiniä(jos haluaa)

5 dl kuumaa kasvislientä

parmesaaniraastetta (osa lastuja ja näitä saa/ voi valmistaa myös vegaanisena)

suolaa

rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele parsat. Poista pieni pala tyvipäästä. Kiehauta parsanpalat miedosti suolalla maustetussa vedessä, jossa on runsaasti suolaa. Nosta parsat ylös kattilasta, kun niiden rakenne on vielä napakka. Nosta ne pannulta talouspaperille valumaan. Valuta hyvin. Kaada parsojen päälle voisulaa.

2. Kuori ja hienonna salottisipulit. Kuumenna voi tai öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja jatka sekoittamista, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

3. Lisää kauhallinen kuumaa kasvislientä ja keitä, kunnes se on imeytynyt. Jatka samalla tavalla ja lisää lientä pienissä erissä. Risotto on sopivan kypsää 15–20 minuutin kuluttua, jolloin se on kosteaa ja napakan kypsää (al dente).

4. Lisää parsanpalat (jätä nuput koristeeksi) ja parmesaaniraaste. Kuumenna ja mausta risotto maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Koristele parsannupuilla ja parmesaanilastuilla.

5 Comments

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi
  huhtikuu 30, 2018 / 10:14 am

  Meillä mies ei oikein parsan mausta ole innostunut niin itselläkin kaikenlaiset parsareseptit ova jääneet testailematta..

 2. Jenni / big mamas home
  huhtikuu 30, 2018 / 10:18 am

  Mun pitäisi ehdottomasti niellä ennakkoluuloni ja nirsouteni ja kokeilla parsaa. Olen kuullut siitä vain hyvää, joten olisi korkea aika maistaa.

 3. Karoliina Kazi
  huhtikuu 30, 2018 / 3:09 pm

  Nam! Parsa on niin herkullista ja sitä on tullutkin valmistettua viime viikkoina jo monella tapaa mutta risotto on vielä tekemättä – kiitos tästä, näyttää ja kuulostaa todella herkulliselle joten menee ehdottomasti testiin!

 4. Souliina S
  toukokuu 2, 2018 / 8:04 am

  Kiitos ohjeesta, meillä varsinkin mies tykkää parsasta todella paljon ja voisinkin kokeilla tätä seuraavaksi:)

 5. Mia / Beauty Highlights
  toukokuu 14, 2018 / 10:37 am

  Mä rakastan risottoja!! Menee siis ehdottomasti testiin tää ohje, kiitos! 😉

Vastaa