7 kysymystä turvallisesta auringonotosta – ihotautilääkäri vastaa!

Vaikka kevääseen tuntuu olevan vielä matkaa näillä leveysasteilla, olen jo luottavainen ja uskon, että ihan pian tarvitaan taas aurinkosuojaa. Olen muutaman viikon sisään päässyt pariinkin aurinkotuoteinfoon, jotka ovat molemmat olleet todella mielenkiintoisia ja informatiivisia.  Tiesitkö muuten, kuinka monta purkkia aurinkovoidetta keskiverto suomalainen ostaa nelihenkiselle perheelleen viikon lomamatkalle? No, kuulemma 1,5 -2. Siis koko perheelle. Se tarkoittaa, että ostetun rasvan pitää olla sopiva aikuisille ja lapsille ja että rasvaa ei todennäköisesti levitetä tarpeeksi usein, jos siis tuo pari purkkia pitää riittää koko viikoksi. Oikea tahti aurinkosuojan lisäämiseen on muuten 2-3 tunnin välein. Hiekka ja vesi vähentävät rasvan tehoa 50 prosenttia, joten siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Itse olen jo vuosia käyttänyt vain 50 suojaa ja muutenkin vähentänyt auringossa makailua radikaalisti.

Ikätoverini muistanevat kultaisen 80- ja 90-luvut, kun aurinkolomat olivat ehkä harvinaisempaa ylellisyyttä. Silloin oli tapana grillata itseään ilman huolta huomisesta. Ruskettunut iho oli luksusta ja sitä harvinaista herkkua piti ahmia, vaikka vähän palaisikin. Ja paloihan sitä. Vaikka olen tumma ja oliivi-ihoinen, palan myös kuin kuka tahansa muukin ilman kunnon suojaa. Helposti myös joku kohta ihosta jää rasvaamatta. Itse paloin aikoinaan jonkun kerran dekolteealueelta ja uikkareiden reunakohdista. Kerran poltin korvalehdet Australiassa. Ai että, kun ne kirvelivät!!! Sittemmin olen vanhentunut ja viisastunut tässä asiassa; olen nähnyt lähipiirissä ihosyöpiä ja tajunnut muutenkin UVA ja UVB-säteiden vaarallisuuden. Sinäkään et varmaan halua kulkea pussi päässä auringossa(harvapa haluaa), joten kannattaa ottaa sitä vastuullisesti.

Kysyin nämä 7 kysymystä  ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundilta lääkäriasema Ihosairaalasta.

1. Miten ottaa aurinkoa turvallisesti?

Tärkeintä on välttää palamista. Suosittelen aurinkosuojavoiteita mieluiten korkeilla kertoimilla ja keskipäivän auringon välttämistä.

2. Aurinkorasvojen suojakertoimet – mitä suosittelet suomalaiselle iholle?

Suosittelen pääasiassa aurinkosuojaa kertoimella 50, koska tiedämme että aurinkosuojavoiteita laitetaan noin kolmannes siitä määrästä, millä niitä on tutkittu, ja millä kertoimet on määritelty. Toteutunut suoja on siis aina pienempi.

3. Kuinka paljon rasvaa tarvitaan per lapsi/aikuinen, anna esimerkki vaikka viikon etelänlomalle?

Suositus on laittaa ruokalusikallinen yhdelle anatomisella alueelle, eli kasvoille yksi, yhteen yläraajaan toinen, jne.

4. Mitkä paikat ihmisellä ovat alttiimpia palamiselle?

Usein unohdetaan suojata korvat ja huulet, sekä päälaki etenkin miehillä joilla hiukset harvenee. Huulet ovat tärkeät suojata, koska huuliin tulevat ihosyövät ovat hankalahoitoisia! Nenä saa paljon aurinkoa, ja meidän tavallisin ihosyöpä, tyvisolusyöpä, ilmaantuukin useimmiten juuri nenään.

5. Mikä on maksimiaika auringossa olemiselle?

Pisin aika mitä voi olla auringossa riippuu ihotyypistä ja UV-indeksistä sekä kellonajasta, mutta tärkeä on välttää palamista. Kokemusperäisesti jokaiselle on varmasti elämän myötä muodostunut käsitys, kuinka nopeasti itse palaa auringossa. Jos käyttää aurinkosuojavoiteita korkeilla kertoimilla riitäviä määriä, auringossa voi olla pitkiäkin aikoja turvallisesti.

6. Mitkä ovat suomalaisten yleisimmät ihosyövät ja mihin ne tulevat?

Tavallisin ihosyöpä suomalaisilla on tyvisolusyöpä, jota ilmaantuu valoalueille, tyypillisimmin kasvoille. Näitä tulee noin 15-20 000 suomalaiselle vuosittain. Myös okasolusyövän esiasteet ovat erittäin yleisiä, jopa 30%:lla eläkeiässä olevilla esiintyy aurinkokeratoosia. Melanooman esiintyvyys nousee, ja se on tavallisin ihosyöpä nuorilla,

7. UVA ja UVB -säteet, mitä eroa niillä on?

Auringon näkymättömät ultraviolettisäteet jaetaan UVA ja UVB säteisiin. UVC ei yllä maan pinnalle saakka. UVA ja UVB-säteillä on erilaisia biologisia vaikutuksia. UVB pysähtyy ihon pintaan, UVA sitävastoin porautuu 1.5 mm syvyyteen. UVB ei läpäise ikkunalasia, UVA läpäisee. UVA:ta on määrällisesti enemmän kun UVB:ta, ja sen vanhentaa ihoa. Molemmat ovat terveydellisesti haitallisia, ja molemmilta on hyvä suojautua.

Kiitos vastauksista! Toivottavasti niistä oli hyötyä mahdollisimman monelle.

Teen keväämmällä postauksen tämänhethen surinkovoidesuosikeistani. Mukana on useampi brändi. Tämän postauksen kuvat ovat aamuisesta Vichyn tilaisuudesta, joka pidettiin Helsinki Contemporary -nykytaidegalleriassa, joka on muuten ihan must-kohde jokaiselle taidetta rakastavalle. Nyt siellä on meneillään Heidi Lampeniuksen Wavelengths maaliskuun loppuun saakka. Katso postauksen lopusta muutama taulu. Osoite on Bulevardi 10.

Ihanaa alkuviikkoa kaikille!

sun1sun3

IMG_9529IMG_9533IMG_9527IMG_95225f281acd-c444-46e1-b2f0-aa78d3ef02f2IMG_9523IMG_9525IMG_9526

4 Comments

  1. 20 maaliskuun, 2019 / 8:11 am

    Todella hyviä vinkkejä kiitos!
    Itse olen aina ollut sellainen, että minulla tulee auringosta helposti huono-olo, joten hakeudun melkein aina mielummin varjoon, kun suoraan aurinkoon. En ymmärrä itsensä grillaamista ja pelkään siinä syöpää 🙂

  2. 20 maaliskuun, 2019 / 6:15 pm

    Tärkeä aihe ihan jokaiselle mieliin palauteltavaksi – etenkin nyt, kun kesä lähenee! Aina tasaisin väliajoin vähän huolettaa itseä tuo solariumin käyttö, mulla se on tosin terveydellisistä syistä (psoriasis). Mutta silti, kyllähän sitä aina miettii.

Arvostan suuresti kommenttiasi!